Facebook adverteren om je omzet te verhogen

Inhoudsopgave

Social media adverteren

Met meer dan 7 miljoen dagelijkse gebruikers is Facebook het grootste social platform in Nederland. Ook Instagram en Youtube zijn goed voor elk meer dan 3 miljoen dagelijkse gebruikers. Snapchat en TikTok tellen respectievelijk meer dan 1,5 miljoen en net onder de 1 miljoen dagelijkse gebruikers. Zelfs Linkedin zit rond de 1 miljoen dagelijkse gebruikers. In dit artikel duiken we verder in op Facebook adverteren.

Bouw aan je naamsbekendheid en kom in contact met je doelgroep, je bestaande en je potentiƫle klanten. Bereik ze daar waar ze dagelijks actief zijn, en bereik ze op het moment dat ze het meest open staan voor je aanbod. Dit is wat adverteren op social media je kan brengen. Maar, social media marketing, hoe pak je dat aan? Wat zijn de voordelen van social media adverteren? Wat kost adverteren op social media, doe je het zelf, of ga je het uitbesteden? Hieronder meer informatie over het adverteren op social media en adverteren op Facebook.

Op welke social media kanalen moet ik adverteren?

Er zijn talloze social media kanalen, en er komen er steeds nieuwe bij. Het is belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van je doelstellingen en je doelgroep. Wat is je einddoel? Wie valt binnen je doelgroep? Wat houdt hen bezig? Waar zijn zij actief op social media? Met deze informatie kun je een eerste richting bepalen. 

Afhankelijk van je doelstellingen zijn er verschillende opties om te adverteren. Zo heb je binnen Facebook de optie om advertenties te richten op het vergroten van naamsbekendheid of bereik. Misschien heb je juist een product of service die zich uitstekend leent voor een promo video of teaser. In dat geval kun je ervoor kiezen om juist meer op videoweergaven te zitten, waarbij je aanstuurt op het vergroten van het aantal mensen die je video voor minstens 15 seconden kijken. Die mensen kun je vervolgens weer bereiken via retargeting advertenties. Die advertenties zijn erop gericht om potentiĆ«le kopers verder te overtuigen tot het overgaan tot aankoop. Of misschien wil je deze mensen overtuigen om zich in te schrijven voor een webinar, het inschrijven voor een cursus, of om zich aan te melden voor je nieuwsbrief. 

Is Facebook adverteren geschikt voor B2C of B2B?

Met miljoenen gebruikers op Facebook, Instagram, Youtube en Linkedin is jouw doelgroep overal. Ze zijn op meerdere platforms actief en het kan daarom juist heel handig zijn om op meerdere platformen te adverteren. Een kanaal zoals Facebook heeft meer dan 10 miljoen gebruikers in Nederland, waarvan meer dan 7 miljoen dagelijks actief zijn. Met zoveel gebruikers is er zoveel data beschikbaar dat je heel specifiek kan bepalen aan wie je je advertenties wil tonen. Denk hierbij aan kenmerken zoals leeftijd en interesses of voorkeuren. Je kunt je doelgroep zelfs samenstellen op basis van het criterium dat je een vriend of vriendin hebt die bijna jarig is!

Een belangrijke bijkomende reden om te adverteren via Facebook is dat je als bedrijf (bedrijfspagina) of bekend persoon wel gratis je content kan publiceren, maar dat deze slechts wordt getoond aan een fractie van je volgers. Door social media advertenties op Facebook in te zetten kun je deze doelgroep bereiken met je boodschap, terwijl je goed inzicht verkrijgt in het aantal mensen die je boodschap zien, wat dat heeft gekost en wat dat heeft opgebracht.

Facebook advertentie typen

Facebook advertenties zet je in via campagnes. Deze campagnes zijn ingedeeld in drie categoriƫen: bekendheid, overweging en conversie. Een van de voordelen van social media adverteren via Facebook is dat je ruime keuze hebt uit campagne doelstellingen. Alle campagne doelstellingen zijn als volgt onderverdeeld:

Bekendheid

 • Merkbekendheid
 • Bereik

Overweging

 • Verkeer
 • Betrokkenheid
 • App installaties
 • Videoweergaven
 • Leads genereren
 • Chatberichten

Conversie

 • Conversies
 • Verkopen uit catalogus
 • Winkelverkeer

Wanneer zet je Facebook advertenties in?

Omdat er meer dan 10 miljoen Facebook gebruikrs zijn in Nederland, en er dagelijks meer dan 7 miljoen actief zijn, is het mogelijk om je doelgroep heel specifiek samen te stellen. Dat kan op basis van leeftijd, interesses en voorkeuren, maar ook op basis van retargeting zoals mensen die je pagina leuk vinden, onlangs hebben bezocht, of onlangs je content hebben geliked. Door middel van de Facebook pixel is het ook vrij eenvoudig om mensen die onlangs op je website zijn geweest opnieuw te bereiken via Facebook. 

Wat kost Facebook adverteren?

De kosten om te adverteren op Facebook zijn afhankelijk van meerdere factoren. Om mee te beginnen: het is afhankelijk van de samenstelling van je doelgroep en de campagne doelstelling. Een reach campagne op een brede doelgroep kun je al doen vanaf ongeveer een euro per 1000 bereikte personen. Een traffic campagne op een warme doelgroep kost alweer iets meer. Hetzelfde geldt voor een conversiecampagne. Belangrijk om te weten is dat de kosten voor elk van deze doelstellingen op zichzelf geen goede voorspeller zijn van prestaties. Dat komt omdat een goede Facebook advertising strategie bestaat uit de kracht uit de combinatie van verschillende campagnes, met verschillende campagne doelstellingen. 

Het succes van een Facebook ads campagne is te meten aan cijfers zoals aankopen en aankoopwaarde. Door het besteed campagne bedrag te delen door de totale aankoopwaarde uit een campagne krijg je het rendement op je advertentie budget. Dit noemen we return on advertising spend (ROAS)

Wat is een goede ROAS?

Dat is afhankelijk van jouw specifieke product of dienst. Wat mag een verkoop kosten? Het bedrag dat jij over hebt voor een aankoop bestaat uit in elk geval de omzet, de kosten van de omzet, en de kosten van degene die de advertising campagnes beheert. 

Type advertenties

Naast de campagne doelstellingen heb je ook de keuze om te kiezen wat voor soort advertentie je in wil zetten. Zo heb je de keuze uit vier advertentie vormen:

 • Image
 • Video
 • Caroussel
 • Collection

Instagram advertenties

Met meer dan 3 miljoen dagelijkse gebruikers en een platform wat 100% gericht is op afbeeldingen en video is Instagram een heel geschikt kanaal om je boodschap op een creatieve manier over te brengen. Dat kan via story advertenties of via de tijdlijn. 

Facebook en Instagram advertenties zijn in te richten via dezelfde advertentie manager omdat beide social media kanalen eigendom zijn van Facebook.

Social advertising strategie voor Facebook of Instagram

Een typische strategie bestaat uit het opwarmen van je publiek middels een awareness of overtuiging campagne en vervolgens een conversie campagne om aan te sporen tot concrete actie. Ik gebruik zelf vaak een combinatie van een introductie of promo video om de aandacht van potentiĆ«le kopers te krijgen. 

Vervolgens zet ik een combinatie van advertenties in om de meest betrokken gebruikers uit de eerste campagne te informeren over de waarde van het product of de dienst. Dit bestaat soms uit review content, en soms uit content waar de toepassingen van het product of dienst in duideliljke voorbeelden worden uitgelegd. 

Social media marketing uitbesteden

Met bovenstaande informatie heb je de handvatten om zelf een begin te maken aan een social media adverteren. Heb je na het lezen toch nog het idee om social media marketing uit te besteden? Neem dan contact met me op om naar de mogelijkheden te kijken.

Handig om te weten: de volledige uitbesteding van social media marketing kost je na de onboarding slechts een klein deel van je tijd. We beginnen met een uitgebreide onboarding waarbij we de strategie en planning bepalen. Verder is het aan jou de keuze of je zaken zoals content en copy zelf wil aanleveren, of dat ook bij ons wil onderbrengen. 

We bieden Facebook advertising aan als onderdeel van een compleet growth hacking traject en in sommige gevallen als stand-alone service. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan nu contact met me op.

Opschalen?

Heb jij een goed product, al een mooie basis aan tevreden klanten, en wil jij je merk schalen?

Neem dan contact met me op om de mogelijkheden te bespreken.

Vragen of gewoon tech-talk volgen? Let’s connect!

Gelukt šŸ†